Windows 8.1: Нови функции, но същите проблеми

Коментарите са изключени за Windows 8.1: Нови функции, но същите проблеми

Microsoft се наtec3дява да се прави по- добре с версия 8.1 на операционната система, но това рестартиране вероятно не е достатъчно, за да промени мнението на купувачите.

Windows 8 е първата голяма промяна в историята на Windows OS в годините, а началото му бе придружено от силна кампания. Като се опитва да се справи с таблети  и персонални компютри, Microsoft в крайна сметка не обслужва нито едното особено добре. Вместо един интерфейс, потребителите трябваше да превключват между традиционния изглед на десктоп и нова плочка-ориентиран интерфейс, по-рано известен като „Метро“, да изпълняват няколко задачи. Други обикновени действия станаха сложни или отнемаха повече време и Start бутона изчезна напълно. Ако потребителят не разполагат с тъч скрийн PC, Windows 8 става огромна бъркотия.

Windows 8 е успял да отблъсне и домашните потребители, и бизнес потребителите. Windows 8 всъщност е навредил на доставките на компютри, вместо да ги повиши, с продажби намаляващи в продължение на шест последователни тримесечия, казват анализатори. Като цяло PC търсенето през тази година се очаква да спадне близо 10 на сто, според някои оценки.

За съжаление на Microsoft, опитвайки се да задоволи и таблетите и компютритепо едно и също време е оставил почти всеки потребител нещастен. Windows 8.1 е като кръпка, която трябва да успокои бизнес потребителите, но не доближава Microsoft в това да се превърне в основен играч в областта на мобилността. Вместо това, той е на операционната система, която Windows 8 е трябвало да бъде.

„Това е малко нещо като пробуждане за Microsoft,“ казва анализаторът Ал Гилън. „Не може просто да навлезе в пазара на таблети и да бъде доминираща фирма от ден първи. Те ще трябва да се борят за пазарен дял.“

Windows 8.1 е частичното обновяване на операционната система, което означава, че не е правен основен ремонт, а разкрасяване на по- старата версия. Въпреки това, Microsoft добавя някои основни характеристики крайно липсващи в Windows 8. Това включва нов, модифициран Start бутон, както и възможност за зареждане на компютъра директно към стария стил десктоп режим.

Включително тези характеристики – стандартни за по- старите версии на Windows е частично признание, че смелия ход на Microsoft не е бил правилния. Windows 8.1 в много отношения представлява крачка назад за Windows. Това не е непременно лошо нещо в края на краищата, всеки се паникьоса за този Start бутон Microsoft очевидно се вслушва в мнението на потребителите. В допълнение, много от тези функции, като например вида на зареждането на работния плот, позволява на компютъра да бъде само един компютър, ако това е, което потребителите искат. Но дали Windows таблет може да бъде само един таблет е друг въпрос.

Microsoft  междувременно, официално обяви броя на копията на Windows 8, които компанията е продала по- рано. Повече от 40 милиона души са купили операционната система през първия месец, в който е била в търговската мрежа, а от началото на май, повече от 100 милиона Windows 8 лицензи са били продадени. Тази цифра е наравно с Windows 7, която е широко възприета, на пазара. Въпреки това, продадени лицензи всъщност не е същото като брой компютри използващи  Windows 8. Тази цифра се смята, че е по-ниска.

Друга Windows 8 актуализация ще излезе през пролетта, според CNET дъщерен сайт ZDNet, и дружеството дори може да се въведе по-голяма, нова версия на Windows през есента на 2014. По-вероятно е, обаче, е излизането на нова версия на Windows през пролетта на 2015 г., съобщава ZDNet.

За съжаление на Microsoft – и милиони потребители на персонални компютри – наистина няма лесно решение в краткосрочен план. За сега, Windows потребителите ще трябва да се примирят с поправките в 8,1.

Споделяне:
error

Споделяне: