5 изненадващи факта за Свети Валентин

Коментарите са изключени за 5 изненадващи факта за Свети Валентин

Мъченик на име Валентин е бил убит на 14-ти февруари в края на трети век след Христа, горе долу това е , което знаем. Но когато става въпрос за информация за живота на Свети Валентин, легендата често замества факта. Скоро отбелязваме Деня на влюбените, разберете истината за човека, на когото е кръстен деня, както и някои други интересни факти за най-романтичния празник в историята.

1. Свети Валентин, който е вдъхновил съществуването на празника може да са били двама различни мъже.
Официално признато е от Римокатолическата църква, че Свети Валентин е истински човек, който умира около 270 г. след Христа. Открити записки от 1400 г. описват Валентин като свещеник в храм, който е бил обезглавен край Рим от император Клавдий II, защото бракосъчетавал младите войници с половинките им въпреки забраната му. Други  записки твърдят, че Валентин е епископът на Терни, също измъчван от Клавдий II в покрайнините на Рим. Поради сходството на тези записки се смята, че се отнасят за едно и също лице.

2. Св. Валентин е покровител на пчеларите и епилепсия, както и на много други неща.
Светиите със сигурност са заети в отвъдното. Техните задължения включват ходатайстване за земните дела и доклади за живите души. В тази връзка, Свети Валентин е широкообхватен в духовните отговорности. Хората се обръщат към него, за да се грижи за живота на влюбените, разбира се, но също така и за интервенции по отношение на пчеларството и епилепсията, както и на чумата и пътуващите. Както може да се очаква, той е покровител на двойки и щастливи бракове.

3. Можете да видите черепа на Свети Валентин в Рим.
Украсения с цветя череп на Свети Валентин е на показ в базиликата Санта Мария ин Космедин в Рим. В началото на 1800, при разкопки на катакомби близо до Рим излизат скелетни останки и други реликви свързани със Свети Валентин. Парчетата от тялото на покойния светец впоследствие са били раздадени като реликви по целия свят. Ще откриете останки от скелета на показ в Чешката република, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

4. Чосър може да е изобретил Деня на Свети Валентин.
Средновековният английски поет Джефри Чосър често си давал свободата да вкарва свои поетични символи и герои в исторически контекст, като ги представял за истински. Не съществува запис за романтичните тържества за Деня на влюбените преди стихотворението, което Чосър пише около 1375 г. в своя труд „Парламентът на Фоулес“, където той свързва традицията „courtly love“ с честването на деня на асоциацията на влюбените, които са съществували тогава, но едва след неговото стихотворение получили широко внимание. Стихотворението се отнася за 14-ти февруари като деня птиците (и хората) които се събират, за да се намерят своята половинка.

5. Може да празнувате Деня на влюбените няколко пъти в годината.
Заради изобилието на лица с името Свети Валентин в Римокатолическата църква, може да изберете да отпразнувате светеца няколко пъти в годината. Освен 14 февруари, може да празнувате Свети Валентин на Витербо- 3-ти ноември. Жените могат да изберат да почетат единствената жена Свети Валентин (Валентина), девица мъченически убита в Палестина на 25 юли, 308г. след Христа. Източноправославната църква официално празнува Свети Валентин два пъти, веднъж като старейшина на църквата на 6 юли и след това като мъченик на 30 юли.

Споделяне:
error

Споделяне: