Свети Валентин – история и интересни факти

Коментарите са изключени за Свети Валентин – история и интересни факти

Всяка година на 14-ти февруари , много хора обменят картички, бонбони, подаръци или цветя с тяхната специална валентинка. Деня на романтиката, който наричаме Свети Валентин е в чест на християнски мъченик от 5-ти век, но всъщност произлиза от римския празник Луперкалия.

ЛЕГЕНДАТА ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Историята за Свети Валентин и историята за неговия покровител са обвити в мистерия. Знаем, че февруари отдавна е месец на романтиката и любовта и че празника Свети Валентин, какъвто го познаваме днес, съдържа следи както от християнски, така и от древни римски традиции. Но кой е Свети Валентин и как е свързан с този древен ритуал?

Католическата църква признава най-малко три различни светци с името Валентин, всички от които са били измъчвани. Една легенда твърди, че Валентин бил свещеник, който е служил през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решил, че самотните мъже са по-добри войници, отколкото тези със съпругите и семействата, той забранил със закон брака за младите мъже. Валентин, осъзнавайки, несправедливостта на закона продължава да изпълнява бракосъчетания за млади влюбени в тайна. Когато са били разкрити действията на Валентин, император Клавдий разпоредил той да бъде убит.

Други истории разказват, че Валентин е бил убит заради помощта, която оказвал на християните, за да избягат от римските затвори, където те често са били бити и измъчвани. Според една друга легенда, един затворник на име Валентин изпратил първата „валентинка“, след като се влюбва в едно младо момиче- вероятно дъщеря на тъмничар, която го е посещавала по време на задържането му. Преди смъртта си, се твърди, че той е написал писмо, подписано „От твоя Валентин“, израз, който все още е в употреба и днес.Въпреки че истината зад легендите за Валентин е мътна, всички истории подчертават неговата саможертва като  героична и най-важното романтична. Благодарение на тази репутация, Валентин се превръща в един от най-популярните светци в Англия и Франция.

Докато някои са на мнение, че Свети Валентин се празнува в средата на февруари, за да се отбележи годишнината от смъртта на Светеща, други твърдят, че християнската църква  е решила да постави празника на влюбените в средата на февруари в опит да „християнизират“ честването на езическия празник Луперкалия. Луперкалия е празник на плодородието, посветен на Faunus, римския бог на земеделието, както и на римските основателите Ромул и Рем.

За да започне фестивала, членове на Luperci, орден на римските свещеници, се събират в една свещена пещера, където Ромул и Рем- основателите на Рим- се смята, че са били отглеждани от вълчицата. Свещениците жертвали козел за плодородие и куче за пречистване. След това разделяли кожата на козела на ивици, напоени в жертвената кръв и тръгвали по улиците, за да потупват с тях растения и жени. Далеч от страхливи, римски жени посрещали ритуала с кожите с радост, защото се е смятало, че ще ги направи по-плодовити през следващата година. По-късно през деня, според легендата, всички млади жени в града поставяли имената си в голяма урна. Всеки ерген от града избирал име и избраните ставали двойка за годината. Тези тегления често завършвали с брак.

Луперкалия оцелява след възхода на християнството, но е обявен за незаконен, в края на 5-ти век папа Геласий обявява 14-ти февруари за Деня на влюбените.

Поздравленията за Св. Валентин са били популярни още през Средновековието, макар че написаните валентики се появяват едва след 1400 г. Най-старата известна валентинка, която съществува до днес е стихотворение, написано през 1415 от Шарл Орлеански, посветено на жена му, докато той бе хвърлен в затвора в Лондонската кула след залавянето му в битката при Агинкорт.(Валнтинката е част от колекцията с ръкописи на Британската библиотека в Лондон, Англия.) Няколко години по-късно се смята, че крал Хенри V наел писател на име Джон Лудгейт да напише валентиска картичка до Катрин Валоа.

ТИПИЧНИЯ ПОЗДРАВ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Освен Съединените щати, Свети Валентин се празнува в Канада,Мексико , Обединеното кралство, Франция и Австралия. Във Великобритания, Деня на влюбените започва да се празнува масово около 17-ти век. До средата на 18-ти приятели и любими от всички социални класи обменят малки символи на обич или ръкописни бележки, а от 1900 печатни картички започнали да заменят написаните писма поради подобрения в печатна технология.

Американците вероятно започват да обменят ръчно изработени валентинки в началото на 1700 година. През 1840 г., Естер A. Хауланд започва да продава първите масово произвеждани валентинки  в Америка. Хауланд, известна като „майката на Св. Валентин,“ прави сложни творения с дантели, панделки и цветни снимки, известни като „скрап.“ Днес, според Асоциацията на Поздравителните картички около 1 милиард картички се изпращат всяка година за Свети Валентин (около 2,6 милиарда картички се изпращат за Коледа .) Жените купуват около 85 процента от всички валентинки.

 

Споделяне:
error

Споделяне: