Как социалните мрежи най-вероятно саботират съня ти

Коментарите са изключени за Как социалните мрежи най-вероятно саботират съня ти

Цяла вечер се въртите в леглото? Нови проучвания показват, че затова могат да имат вина ваши социални канали.

Дните на четене на книга в леглото са започнали да отстъпват на безкрайното скролване. Но сега ново проучване, публикувано онлайн и насрочено за априлския брой на списание Preventive Medicine предлага убедителна причина да се откажете от телефона в леглото.

gettyimages-151082446Младите възрастни, които прекарват безброй часове на социалните медии през деня или постоянно ги проверяват и се чекват са по-склонни да изпитват проблеми със съня, според изследването на университета в Питсбърг, Факултет по медицина .

Авторите анализирали анкетни карти за топ 11 социални медийни платформи през 2014 г. (Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest и LinkedIn) на 1,788 американци от 19 до 32 г.. Като цяло, участниците в проучването, прекаравали общо 61 минути на ден в социалните медии и достъпните техните различни профили в социални медии 30 пъти седмично.

Близо 30 на сто от участниците съобщават за високи нива на смущенията на съня си. Може би още по-показателен? Младите хора, които са съобщили на най-високите нива на използване на социалните медии на дневна база са били два пъти по-склонни да изпитват проблеми със съня и тези, които прекарал най-много време в социалните медии през седмицата са били с три пъти по-голяма вероятност да имат проблеми със съня.

„Това е едно от първите доказателства, че употребата на социалните медии наистина могат да окажат влияние върху съня tи“ водещ автор на изследването – д-р Джесика Левенсън, изследовател към Катедра по психиатрия Пит , се казва в  изявлението й . „Констатациите могат да покажат, че честотата на посещения на социалните медии е предпоставка за проблеми със съня“.

Старши авторът на изследването д-р Брайън Примак , асистент и главен съветник по здравето и обществото, в универистета за здравни науки Пит, казва, че все още не е ясно дали използването на социалните медии допринася за нарушения в съня или дали смущенията на съня допринасят за по-честото използване на социалните медии (или и двете): „проблемите със съня могат да доведат до увеличаване на използването на социалните медии, което на свой ​​ред може да доведе до повече проблеми със съня. Този цикъл може да се окаже проблемен, защото много форми включват интерактивно време пред екрана, чрез стимулиране и награждаване и, следователно, потенциално са вредни за съня. „

Споделяне:
error

Споделяне: