Като се има предвид нашата обсесивна ( и в някои случаи водеща до пристрастяване ) употребана смартфон, не е изненада, че американците прекарват много време в социалните медии. И все пак, когато данните са представени с точни числа, фактите все още успяват да ни стреснат: заради социалните мрежи една на всеки пет минути прекарваме в интернет, според нов доклад на ComScore.

В доклада, който се основава предимно на измервания от ComScore Media Metrix Multi-платформа и ComScore Mobile Metrix , се подчертават основните тенденции, които са оформили медийния пейзажна 2015, включително нарастването на социалните медии и използването на смартфони. Мобилните приложения – благодарение до голяма степен на смартфоните,които съставляват 79 на сто от пазара на мобилни телефони – са най-популярният начин да се консумират сайтове за социални медии като Facebook, Snapchat и Instagram.

Когато става дума за платформата с най – голямо използване, ясен победител е Facebook, който води социалните мрежи и по размер на аудиторията и ангажираност. Всъщност, повече от 90 процента от възрастните американци посвещават два пълни работни дни на месец (15 до 18 часа) на социалната мрежа. Платформата е причина за една от всеки шест минути, прекарани онлайн и повече от една на всеки пет минути прекарани на мобилното устройство.

Макар Snapchat да следва Facebook по отношение на най – високата ангажираност на посетител, неговата потребителска база (от гледна точка на възрастта) е много по-малко разнообразна. Почти половината от потребителите са на възраст между 18 и 24 години. Само 8 процента от хората на възраст 35+ използвате приложението.

Докато използването на социалните медии може да бъде от полза, има и някои съществени недостатъци. Манията по социалните медии е свързана с по-високи нива на нещастие, смущения в съня и дори семейни неприятности.